Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiseg-szazalekos osszetetel

Főoldal » Középiskola » Kémia
897
Egy metanol-etanol elegy atlagos molaris tomege 38.0 g/mol . Szamitsd ki az elegy anyagmennyiseg es tomegszazalekos osszetetelet !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pls
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Metanol: 32 g/mol
Etanol: 46 g/mol

Legyen mondjuk 1 molnyi keverékben x mol metanol és 1-x mol etanol. Ennek az elegynek a tömege:
x·32 + (1-x)·46 = 38
Az egyenletet megoldva kijön, hogy x=4/7 a metanol anyagmennyisége és 3/7 az etanolé. Anyagmenyiség-százalékban: 400/7 % = 57,14 n/n% metanol és 42,86 n/n% etanol.

A tömegszázalékos összetételt rád bízom. Ugye megy?

0