Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika, Tükőr

Főoldal » Középiskola » Fizika
2082
Egy 5 cm átmérőjű karácsonyfadíszben a karácsonyi gyertya kicsinyített képe látszik. A kicsinyítés mértéke 0,25. Milyen messze van a gyertya a gömb alakú dísztől?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fókusztávolság a sugár fele: `f = ("5"\ cm)/2`
Mivel domború tükörről van szó, negatív fókusztávolsággal kell számolni: `f = "-2,5"\ cm`

A kicsinyítés: `K/T=k/t="0,25"`
Domború tükörnél a kép látszólagos, ezért negatív képtávolsággal kell számolni: `k/t="-0,25"`

A leképezési törvény pedig:
`1/f=1/t+1/k`
`1/"-2,5" = 1/t + 1/("-0,25"·t)`
`-4=1/t-4/t`
`-4t=-3`
`t=3/4\ cm`
0