Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika, Tükör

Főoldal » Középiskola » Fizika
2999
A 40 cm görbületi sugarú homorú tükör által egy távoli fáról alkotott 2cm magas képet az F fókuszponttól 0,1cm-re lévő ernyőn láthatjuk. Mekkora, és milyen messze van a fa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fókusz a sugár fele: `f=(40\ cm)/2`
Homorú tükör, a fókusztávolság pozitív.
Messze van a tárgy a tükörtől, bizonyára valódi képe van, a képtávolság is pozitív lesz. (Ernyőn fel lehet fogni a képet, ez is azt jelenti, hogy valódi kép van.)
A kép a fókuszpont és a gömb középpontja között lesz valahol. 0,1 cm-re van a fókusztól, vagyis `k=f+"0,1"\ cm="20,1"\ cm`

A leképezési törvény :
`1/f=1/t+1/k`
`1/(20)=1/t+1/"20,1"`
`t=4020\ cm`
Vagyis 40,2 méterre van a fa.

A kicsinyítés mértéke `K/T=k/t="20,1"/(4020)`
A kép 2 centi magas:
`2/T="20,1"/(4020)`
számold ki a fa magasságát.
1