Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1046
Egy lelátó minden padján 15-en ülnek, de így 175 nézőnek nem jut ülőhely.Ha minden padon 17-en ülnének, akkor 5 ülőhely még üresen is maradna.Hány pad van a lelátón?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen x a keresett padok száma.
Az első megállapítás azt mondja, hogy a nézők száma 15x+175 (mert minden padon 5, plusz még 175, akinek nem jutott pad).
Az második megállapítás azt mondja, hogy a nézők száma 17x-5 (mert ha minden padon 7 fér el, de van 5 üres hely).
Tehát a megoldandó egyenlet: 15x+175 = 17x-5.
2x= 180
Megoldás: x=90, azaz 90 pad van a lelátón.

0