Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges algebrai kifejezések

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1037
Többet írok le:
1. Egy trapéz egyik alapja 8 cm-rel hosszabb a másik alapnál a két szára 3 és 4 cm.Mekkorák lehetnek a trapéz alapjai ha kerülete nem nagyobb 25 cm-nél?
2. Egy rombusz területe 31,5 cm² egyik átlója 7 cm. Mekkora a másik átlója és a kerülete?
3. Egy trapéz két alapja: a=7 cm c=5 cm területe 48 cm². Mekkora. A trapéz magassága?
4. Egy háromszögben a=14 cm b=10 cm ma=15 cm. Mekkora a b oldalhoz tartozó magasság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. egyik alap: x
Másik alap: x+8
K=x+x+8+3+4≤25
2x+15≤25
2x≤10
x≤5
A trapéz egyik alapja legfeljebb 5 cm, a másik legfeljebb 5+8=13 cm, de mindig pontosan 8 cm-rel nagyobb a másiknál.

2. Trombusz=e*f=7*f=31,5 cm²
7f=31,5
f=4,5 cm
Az átlók berajzolásával derékszögű háromszögeket kapunk:
Pitagorasz-tétel:
(e/2)²+(f/2)²=a²
3,5²+2,25²=a²
17,3125=a²
a=4,16 cm
K=4a=4*4,16=16,64 cm

3. Ttrapéz=(a+c)/2*m=48
(7+5)/2*m=48
6m=48
m=8 cm a trapéz magassága.

4. Tháromszög=(a*ma)/2=(b*mb)/2
(14*15)/2=(10*mb)/2
210=10mb
mb=21 cm a b oldalhoz tartozó magasság
Módosítva: 8 éve
0