Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Aluminium + Sósav

Főoldal » Középiskola » Kémia
5487
1) 5,4 g Al reakciójakor milyen tömegű só és gáz keletkezik? A keletkezett sóban hány darab kation és anion található?? Al+6 HCl=2 AlCl3+3 H2
2) 1m3 nitrogéngáz reakciójakor mekkora térfogatú ammóniagáz keletkezik, ez hány darab molekulát tartalmat???
Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, alumínium, sósav, nitrogén, rakció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1)
Az egyenletedből lemaradt egy kettes:
`2Al+6 HCl=2 AlCl_3+3 H_2`
vagyis 2 alumínium atom reakciójából lesz 2 sómolekula és 3 hidrogénmolekula.
tehát 2 mol alumínium reakciójából lesz 2 mol só és 3 mol hidrogén.

1 mol alumínium tömege a periódusos tábla szerint 27 gramm,
1 mol `AlCl_3` tömege 27+3·35,5 = 133,5 gramm
1 mol `H_2` tömege természetesen 2 gramm.

vagyis 2·27 gramm `Al` reakciójából lesz 2·133,5 gramm `AlCl_3` só és 3·2 gramm `H_2`.
Fejezd be...

2)
`3 H_2 + N_2 → 2 NH_3`
Vagyis egy darab `N_2` molekulából lesz 2 darab ammónia.
Ami azt is jelenti, hogy egy mol `N_2` molekulából lesz 2 mol ammónia.
Illetve tetszőleges mennyiségű `N_2`-ből dupla annyi ammónia lesz.

Minden gázból ha azonos mennyiséget veszünk, annak egyforma a térfogata, mindegy, milyen gáz. Vagyis 1 m³ `N_2`-ben ugyanannyi molekula van, mint 1 m³ ammóniában. Mivel a reakcióban dupla annyi ammónia keletkezik, az 2 m³ lesz.

A pontos értéket is lehet tudni: Standard állapotban mindenféle gáz 1 moljának a térfogata 24,5 dm³ = 0,0245 m³. Számold ki, hogy akkor 2 m³ az hány mol ammóniának a térfogata. Végül szorozd be az Avogadro számmal (szóval hogy ez hányszor 10 a hányadikon darab molekula).
0