Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromosság

Főoldal » Középiskola » Fizika
616
Valaki levezetné nekem ezt a feladatot? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Párhuzamos kapcsolásnál mindkettőn azonos a feszültség. Vagyis annyit lehet rákötni, amit mindkettő kibír. Ez volt az egyszerű kérdés.

Soros kapcsolásnál összeadódnak a feszültségek, de nem egyforma van rajtuk, mert nem azonos a kapacitásuk: a kapacitások határozzák meg, hogy milyen arányban oszlik szét a feszültség. Azt kell a számoláskor figyelembe venni, hogy a két kondenzátoron azonos töltés lesz, hisz középen össze vannak kötve. Ez az ábra jól mutatja, hogy miért:
http://cms.sulinet.hu/get/d/e59dcd22-7839-445e-80ef-c33e58e7ae25/1/5/b/Normal/elsztat53.jpg
pl. -`Q_1` és +`Q_2` között vezeték van és nem megy onnan vezeték sehová máshová, tehát ez a két töltés csak töltésmegosztással jöhetett létre ezen a szakaszon (ezt olvasd el többször is, ha nem érted), vagyis összegük nulla kell legyen:
`Q_1=Q_2`
Na most tudjuk, hogy `Q=C·U`:
`C_1·U_1=C_2·U_2`
`U_1/U_2=C_2/C_1=(20\ µF)/(5\ µF)=4`
Vagyis a kisebbik kondenzátoron 4-szer akkora feszültség lesz, mint a nagyobbikon.
Ha a nagyobbikon a maximum, vagyis 100 V lenne, akkor a kisebben már 400 V, az már sok. Nézzük fordítva:
Ha a kisebbiken van a maximum, vagyis 200 V, akkor a nagyobbikon a negyede, 50 V lesz. Ez nem üt át, jó. Együtt tehát 250 V.
0