Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
Hőtan
vezendiszabolcs-2015-nyf
kérdése
370
Mire való és miért jó a kuktafazék?
Miért siklik olyan jól a korcsolya a jégen és nem siklik márványpadlón?
Miért nem fagynak be fenékig a tavak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika
Válaszok
1
bongolo{ }
megoldása
Kukta: Nagy benne a nyomás, amitől a víz forráspontja megnő. 100 fok helyett magasabb hőmérsékleten forrna csak fel, vagyis a benne lévő hús nagyobb hőmérsékleten fő.
Kori: A régi elmélet az, hogy a nyomástól a jég picit megolvad, és a vékony vízrétegen kisebb a súrlódás. Szerintem ezt tanítják a suliban ma is, viszont ezt már megcáfolták, nem igaz. Valójában nem tudják a tudósok az okát, több elmélet is van rá: Az egyik szerint az van, hogy a súrlódástól a jég teteje felmelegszik és megolvad. Egy másik szerint a felszínen lévő molekulák nem is kristályrácsban vannak, lazábban kapcsolódnak csak egymáshoz, szóval végig megmaradnak folyékony halmazállapotban.
Tó: A 4 fokos víznek a legnagyobb a sűrűsége. Nála melegebb és hidegebb víznek, valamint a jégnek is kisebb a sűrűsége. Télen a hidegebb víz illetve a jég viselkedése az érdekes: télen a 4 foknál hidegebb víz van felül, illetve a befagyott jég van felül, legalul a "meleg" 4 fokos víz van. A víz hővezetése alacsony, lassan hűl csak tovább, ezért ha nem túl sekély a tó, be se fagy az alja, marad 4 fokos.