Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

370
Mire való és miért jó a kuktafazék?
Miért siklik olyan jól a korcsolya a jégen és nem siklik márványpadlón?
Miért nem fagynak be fenékig a tavak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kukta: Nagy benne a nyomás, amitől a víz forráspontja megnő. 100 fok helyett magasabb hőmérsékleten forrna csak fel, vagyis a benne lévő hús nagyobb hőmérsékleten fő.

Kori: A régi elmélet az, hogy a nyomástól a jég picit megolvad, és a vékony vízrétegen kisebb a súrlódás. Szerintem ezt tanítják a suliban ma is, viszont ezt már megcáfolták, nem igaz. Valójában nem tudják a tudósok az okát, több elmélet is van rá: Az egyik szerint az van, hogy a súrlódástól a jég teteje felmelegszik és megolvad. Egy másik szerint a felszínen lévő molekulák nem is kristályrácsban vannak, lazábban kapcsolódnak csak egymáshoz, szóval végig megmaradnak folyékony halmazállapotban.

Tó: A 4 fokos víznek a legnagyobb a sűrűsége. Nála melegebb és hidegebb víznek, valamint a jégnek is kisebb a sűrűsége. Télen a hidegebb víz illetve a jég viselkedése az érdekes: télen a 4 foknál hidegebb víz van felül, illetve a befagyott jég van felül, legalul a "meleg" 4 fokos víz van. A víz hővezetése alacsony, lassan hűl csak tovább, ezért ha nem túl sekély a tó, be se fagy az alja, marad 4 fokos.
0