Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges algebrai kifejezések

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1405
Több feladatot írok le
1.Melyik az a szám, amelynek 4-szerese 5-tel kisebb mint a szám 6-szorosa?
2.Két szám aránya 5:9 összegük 280.Melyik ez a két szám?
3.Melyik az a szám amelynek, 3/4 részéből kivonva a 2/3 részét és még 1/2-et,1-et kapunk?
4.Melyik az a szám, amelynek 2/5 részéhez hozzáadva a számnál 4-gyel kisebb szám 5/6 részét,3-at kapunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Szám: x
4x+5=6x
5=2x
x=2,5
2. 5:9
1 rész=y
5y+9y=280
14y=280
y=20 ⇒ Egyik szám: 5*20=100, másik szám: 9*20=180
3. A szám: z
(3/4)*z-(2/3)*z-1/2=1 /*12
9z-8z-6=12
z=18
4. A szám: a
(2/5)*a+(5/6)*(a-4)=3
(2/5)*a+(5/6)*a-10/3=3 /*30
12a+25a-100=90
37a=190
a=190/37
0