Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Föld-Hold gravitáció

Főoldal » Középiskola » Fizika
1258
A Hold tömege 81,3-szor kisebb a Föld tömegénél, átmérője 3,7-szer kisebb a Föld átmérőjénél.
a) Hányszor kisebb a holdi szabadesésnél a gyorsulás a földinél?
b) Keressünk az interneten a Holdra történő leszállásról készült felvételeket, és figyeljük meg, mi igazolja a kisebb gravitációs vonzást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A nehézségi erő a föld felszínén, jó közelítéssel megegyezik a gravitációs erővel:
m*gf = γ*m*Mf/Rf^2, ahol γ a gravitációs állandó Mf a föld tömege, Rf a föld sugara, gf a földi nehézségi gyorsulás.
Tehát, innen:
gf = γ*Mf/Rf^2
Hasonlóan a holdra:
gh = γ*Mh/Rh^2
Továbbá:
Mf = 81,3*Mh
Rf = 3,7*Rh (ugyanaz mint átmérőnél!)
Innen a gf/gh arány: 81,3/3,7^2 = 5,938.
Tehát körülbelül 6-szor kisebb!
10/6 = 1,6 m/s^2 valóban!
1