Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Út-idő

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1505
I
Két város között az utat a személyvonat másfél órával kevesebb idő alatt teszi meg, mint a tehervonat. A személyvonat sebessége 60khm/h, a tehervonat átlag sebessége 45km/h. Hány óra Alatt teszik meg a vonatok a távolságot.

II
2 kerékpáros egyszerre indul egymással szemben két, egymástól 75km-re lévő városból, és 2 és fél óra múlva találkozik. Az egyis sebessége 50%-kal nagyobb a másik sebességénél . A találkozásukig az út hány százalékát teszi meg az egyik és hány százalékát a másik.
Ennyi lenne a 2 feladat előre is köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
I. v=s/t ---> s=v*t t=s/v
Személyvonat: Seb.: 60 km/h
Szemv. Idő.: x-1,5
Szemv. út: 60*(x-1,5)=60x-90
Tehervonat: Seb.: 45km/h
Tehv.Idő.: x
Tehv. út: x*45
Az út ugyanannyi ---> 45x=60x-90
90=15x
x=6
Személyvonat: 6-1,5= 4,5 óra alatt teszi meg a távolságot.
Tehervonat: 6 óra alatt teszi meg.
II. összes út=75 km
1. ker. Idő.: 2,5 óra
1. ker. Megtett út: x km
1. ker. Sebesség: x/2,5
2. ker. Idő.: 2,5 óra
2. ker. Megtett út: 75-x
2. ker. Sebesség: (75-x)/2,5
1,5*(x/2,5)=(75-x)/2,5
1,5x/2,5=(75-x)/2,5 /*2,5
1,5x=75-x
2,5x=75
x=30
Az egyik megtett útja: 30 km
A másik megtett útja: 75-30=45 km
(30/75)*100=40%-át az egyik kerékpáros, a (45/75)*100=60%-át a másik kerékpáros tette meg az útnak.
0