Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1757
Egy kocka éle 5 cm-rel hosszabb, mint egy másik kocka éle. Térfogatuk különbsége 1385 köbcenti. Mekkora a két kocka éle?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az eredeti él x, a hosszabb x+5 (cm).
(x+5)^3-1385=x^3
Eddig gondolom eljutottál, talán attól ijedtél meg, hogy köbre kell emelni a kéttagút. Ha így van, akkor csináld két lépésben: (x+5)*(x+5)^2
Az x^3 tag ki fog esni, mert mindkét oldalon szerepel, így lesz egy másodfokú egyenleted, egy darab szép egész szám megoldással.
De ha kell még segítség, akkor írd le, hogy pontosan mi a gond.
1

(a^3)+1385=(a+5)^3

A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/5 Időpont 2015-10-28 18:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?




Legyen az ismeretlen a kisebb kocka éle.

Tehát van egy kockád, aminek x az oldalhosszúsága.

> Egy kocka éle 5 cm-rel hosszabb, mint egy másik kocka éle

Ergo a másik kocka éle (x+5) cm.

> Térfogatuk különbsége 1385 cm3

Ergo:

V₂ - V₁ = 1385 cm³

Innen csak be kell helyettesíteni a kockák térfogatának képletét:

(x+5)³ - x³ = 1385

Innen kibontod a zárójeleket, az x³ tag szépen ki fog esni, van egy másodfokú egyenleted, amit megoldasz.

0