Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, 8. osztály

674
1.) Mi történik, ha számítógép monitorának vagy a televíziós készülék képernyőjének közelében erős mágnest helyezünk el?

2.) Indukálódik-e áram a váltakozó árammal átjárt vezetőre húzott karikában?

3.) Ha egy mágnesrudat kettétörünk, akkor két kisebb ézaki és déli pólussal rendelkező rúd keletkezik. Meddig folytatható ez a darabolás anélkül, hogy ne jönne létre végül két pólussal rendelkező mágnesdarab?

4.) Mi a transzformátor szerepe az elektromos energia továbbításában?

5.) Ha sok elekromos energiát kell nagy távolságra eljuttatni akkor célszerű ezt nagy feszültségen továbbtani, mert akkor kiebb lesz az áramerősség és így csökkenthető a távvezetéken képződő veszteség a P=I^2*R összefüggés alapján. Ugyanakkor a veszteségként jelentkező energiát a P=U^2/R képlettel számolva azt látjuk, hogy magas veszültségnél jelentkezik a nagy veszteség. Melyik gonolatmenet a hibás?

6.) A sziklainduktor a 6V-os egyenfeszültégből képes nagy feszültséget előállítani. Hogyan történik ez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1.) Ha a képernyő közelében erős mágnest helyezünk el, akkor a mágnes mágneses tere eléríti a képernyőben mozgó elektronokat.
2.) Igen, indukálódik áram a váltakozó árammal átjárt vezetőre húzott karikában, ha az a karika olyan anyagból van, ami vezeti az áramot.
4.) A transzformátor szerepe az elektromos energia továbbításában az, hogy átalakítsa a feszültséget nagyobbra vagy kisebbre. De ez csak váltóáramnál lehetséges. Egyenáramnál nem működik.
5.) A második gonolatmenet a hibás. Az áram miatt keletkezik veszteség, nem a feszültség miatt.
6.) A szikrlainduktor az egyenáramot először átalakítja váltóáramra, utánna transzformátorral megnöveli a váltóáram feszültségét.
0

3.) egy pólusú mágnes nem létezik. Ha kettétöröd, mindkét darbjának lesz egyaránt északi és déli pólusa is
0