Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1005
A Kis család Algyőn 1 440 000 forintért, a Nagy család Szegeden 24 960 000 forintért vásárolt telket.
A Nagy család telkének területe négyszerese, a telek négyzetméterára 12000 forinttal drágább volt, mit a Kis családé.
Hány négyzetméteres telket vásároltak a családok és mennyi volt ezek négyzetméter ára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy a Kis család x négyzetmétert vett y Ft/négyzetméter áron, ekkor a telekért x*y forintot fizettek:

x*y = 1.440.000

A feladat szerint így a Nagy család 4x négyzetméternyi telket vett y+12000 Ft/négyzetméteráron, így 4x*(y+12000) forintot fizettek:

4x*(y+12000) = 24.960.000

A két egyenlet egyenletrendszert alkot. A legegyszerűbb megoldás az, hogy elosztjuk a két egyenletet egymással, ekkor x kiesik, és amit kapunk:

(y+12000)/y = 24.960.000/1.440.000, vagyis
(y+12000)/y = 52/3

Ezt az egyenletet már meg lehet oldani egyszerűen, és ha megvan y értéke, akkor visszahelyettesítve valamelyik egyenletbe az x értéke is kiszámolható.
0