Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik oldat közömbösítéséhez szükséges a legnagyobb térfogatú pH=2,0-es sósav az alábbi válaszok közül?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1342
A) 10 cm3 pH = 11-es ammóniaoldat
B) 10 cm3 pH = 11-es NaOH-oldat
C) 10 cm3 pH = 10-es NaOH-oldat
D) 10 cm3 c = 0,0010 mol/dm3 koncentrációjú KOH-oldat
E) 10 cm3 c = 0,0010 mol/dm3 koncentrációjú ammóniaoldat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, Középiskola, sósav
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A 11es pHjút NaOH oldat 0,001 mol/dm3 koncentrációban tartalmaz OH iont. Nekünk csak 10cm3=0.01dm3-ünk van ami ezek alapján 0.001*0.01=10^-5 mol OH iont tartalmaz! A HCl egyértékű sav így 10^-5 mol OH ion épp ugyan ennyi HCl-t fog közömbösíteni! A 2 pH alapján a sósavoldat koncentrációja 0.01 mol/dm3 ! Ha 1 dm3 0.01 mol HCl- tartalmaz, akkor 10^-5 mol HCl (10^-5/0.01)= 10^-3 dm3-ben van azaz 1 cm3-ben !!!
Módosítva: 8 éve
1

A NaOH és a KOH erős bázis, teljesen disszociál.
Viszont az ammónia disszociáció-állandója elég kicsi, vagyis a 11-es pH-jú ammóniaoldat koncentrációja közel sem 0,001 mol/dm³. Az OH⁻ ion-koncentráció annyi, de ammóniából sokkal több, kb 0,05 mol van 1 dm³-ben (ezt most gyorsan kiszámoltam, de lényegtelen a pontos érték).
Amíg nincs szinte az összes ammónia közömbösítve, addig disszociál, tehát nem csak az aktuális OH⁻ ionokat kell közömbösíteni, hanem a (közel) összes ammóniát, azért az A)-hoz kell a legtöbb sósav.
1