Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia kísérletelemzés

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2294
A)Mészkőszemcsékre szénsavas vizet öntünk.
Írd fel a mészkő és a szénsav között lejátszódó reakció egyenletét!
B)Leszűrjük a kapott oldatot majd a tiszta szűrlethez szappanreszeléket adunk és alaposan összerázzuk.Mit tapasztalunk,Karikázd be a helyes egyenlet sorszámát!
1.a szappan feloldódik és habzik.
2.a szappan feloldódik ,de nem habzik.
3.a szappan nem oldódik fel és nem habzik.
4.a kémcsőben opálos oldat alakul ki.
C)Hogyan nevezzük-régies eredetű néven-az ilyen tulajdonságú vizeket?
D)Írd fel az erre a víz típusra jellemző két fémion képletét !
E)Ha az a)kísérletben kapott tiszta szűrlethez trisót adagolunk, jellemző változást tapasztalunk. Mi ez?
F)Melyik reakció egyenlet írja le az ekkor végbe menő kémiai változást?Karikázd be a sorszámát és rendezd!
1 ..........CaCI2+..............Na2CO3=..............CaCO3+...............NaCI
2. ............... CaCL2+..............Na3PO4=..............Ca3(PO4)2..................NaCI
3. .................Ca(HCO3)2+..............Na2CO3=...................CaCO3+......................NaHCO3
4. ...................Ca(HCO3)2+....................Na3PO4=...................Ca3(PO4)2+...............NaHCO3
G)Milyen gyakorlati szempontból is fontos folyamatot szemléltet a trisó-adagolás,azaz az e) kísérlet?
H)Melyik módszer nem alkalmas erre a célra ?
1. forralás 2.desztillálás 3.szűrés 4.ioncsere 5.szóda hozzáadása
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A)Mészkőszemcsékre szénsavas vizet öntünk.
Írd fel a mészkő és a szénsav között lejátszódó reakció egyenletét!

CaCO₃ + H₂CO₃ ⇔ Ca(HCO₃)₂

B)Leszűrjük a kapott oldatot majd a tiszta szűrlethez szappanreszeléket adunk és alaposan összerázzuk.Mit tapasztalunk,Karikázd be a helyes egyenlet sorszámát!
4. a kémcsőben opálos oldat alakul ki.

C)Hogyan nevezzük-régies eredetű néven-az ilyen tulajdonságú vizeket?
kemény víz

D)Írd fel az erre a víz típusra jellemző két fémion képletét !
Ca2+, Mg2+

E)Ha az a)kísérletben kapott tiszta szűrlethez trisót adagolunk, jellemző változást tapasztalunk. Mi ez?
fehér csapadék válik ki, víz lágyítás

F)Melyik reakció egyenlet írja le az ekkor végbe menő kémiai változást?Karikázd be a sorszámát és rendezd!
4. ........ 3 ...........Ca(HCO₃)₂ +......... 2 ...........Na₃PO₄=......... 1 ..........Ca₃(PO₄)₂+....... 6 ........NaHCO₃

G)Milyen gyakorlati szempontból is fontos folyamatot szemléltet a trisó-adagolás,azaz az e) kísérlet?
víz lágyítás

H)Melyik módszer nem alkalmas erre a célra ?
1. forralás 3.szűrés
Módosítva: 6 éve
2