Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9. osztály, házi de nem tanultuk

Főoldal » Középiskola » Kémia
937
Mennyi energia szükséges 180 cm³ standrard állapotú viz bontásához?

A viz bontásának egyenletét tudom, de tovább nem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, víz, 9. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A víz sűrűsége 1 g/cm3, ezért -->180 cm3 víz 180 g tömegű.
A víz moláris tömege 18 g/mol--- > ennyi víz 180/18=10 mol.

Vízbontás során a (folyékony) vízből gáz halmazállapotú oxigén és hidrogén keletkezik:

2H2O(f)=2H2(g)+O2(g)
Az elemek standard állapotban 0 képződéshővel rendelkeznek, ezért a reakcióhő a két elem képződéshőjének és a víz képződéshőjének különbsége. De mivel az elemeké 0, ezért előjelet vált.
A (folyékony) víz képződéshője -285,8 kJ/mol, ezért a reakcióhő 0-(-285,8)=285,8 kJ/mol.

Itt épp 10 mol vizet bontunk el, ezért ehhez 10×285,8=2858 kJ szükséges.
0