Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koszinusz tétel alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Matematika
3910
Milyen hosszúak az óramutatók ha végpontjaik 2 órakor 13 cm-re és 9 órakor 17 cm távolságra vannak egymástól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Először is nézzük meg, hogy mekkora szöget zár be a kis és nagymutató 2 órakor. Nagymutató pont felfelé mutat, kismutató pedig 1 óra alatt 360/12 fokot fordul, tehát 2 órakor 60 fokban áll, tehát 60 fokot zárnak be egymással.

9 órakor már a másik irányban érdemes számolni, hiszen arra lesz kisebb a bezárt szög. Ekkopont 90 fokot fognak bezárni egymással.

Most van kettő egyenleted, legyen l a kismutató, L a nagymutató hossza:
A 2 órai állásra a cos-tétel:
l²+L²-2*l*L*cos(60)=13²
A 9 órai állásra a cos-tétel:
l²+L²-2*l*L*cos(90)=17²
Mivel cos(90)=0, valójában ez egy sima Pitagorasz-tétel:
l²+L²=17²

A másodikból kivonva az első a következő kapjuk:
2*l*L*cos(60)=120
Mivel cos(60)=1/2:
l*L=60/cos(60)=2*60=120

Most használjuk ki, hogy l²+L²=17²:
L²=17²-l² → L=√(17²-l²)

Az előbb kapott egyenletbe ezt beírva:
l*L=l*√(17²-l²)=120
l²*(17²-l²)=120²=14400

Nevezzük át most l²-et x-re:

-x²+17²*x-14400=0

Ez egy másodfokú egyenlet, minek a megoldásai:
x1=64, x2=225
l=√x1=8
L=√x2=15

Azért jött ki L is az l-re kapott megoldásból, mert ugyanezt az egyeneletet kell megoldani nagy L-re, a kettő igazából felcserélhető, a nagyobb a nagymutató, a kisebb a ksimutató, természetesen.

Tehát a nagymutató 15 cm, a kismutató 13 cm.

0

Csatolom :)
0