Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra, számelmélet

Főoldal » Középiskola » Matematika
770
Béla bácsi a piacon eladta a kivitt paradicsomok felét és még kettőt; másnap a megmaradt paradicsomok felét és még 2 paradicsomot. A harmadik napon Mari néninek adta a megmaradt paradicsomok felét és még kettőt, így neki is maradt még egy darab.
a) Hány paradicsomot vitt ki Béla bácsi eredetileg a piacra?
b) Mennyit adott Mari néninek a harmadik napon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Eredeti paradicsomok: x
1. nap: x/2+2 ⇒ marad x/2-2 paradicsom
2. nap: (x/2-2)/2+2 ⇒ marad (x/2-2)/2-2=x/4-1-2=x/4-3 paradicsom
3. nap: (x/4-3)/2+2 ⇒ marad (x/4-3)/2-2 és ez 1 db
x/8-1,5-2=1
x/8-3,5=1
x/8=4,5
x=36 db
36 paradicsomot vitt ki Béla bácsi eredetileg a piacra.

b) A 3. napon: (x/4-3)/2+2=(36/4-3)/2+2=8 db paradicsomot adott Mari néninek.
0