Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deltoid oldalai

Főoldal » Középiskola » Matematika
775
Egy deltoid 10 cm-es átlója a 24 cm-es átlót 3:5 arányban osztja. Mekkorák a deltoid oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, deltoid,
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a 24cm-s átlót felosztod 3:5 arányban
24*3/(5+3)=9cm
24*5/(5+3)=15cm
Az átlók mentén a deltoid szétosztható 4 derékszögű háromszögre amik páronként tükörképei egymásnak. az oldalak a háromszögek átfogói:
a=10/2=5cm (a háromszögek egyik oldalhossza)
x=gyök(5^2+9^2)=gyök(106)=10,30cm
y=gyök(5^2+15^2)=gyök(250)=15,81cm
0