Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1894
Cili pénzének két heted része 120€-val több,mint az egyötöd része.Hány eurója van Cilinek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2

x jelöli cili pénzét.
2/7x-120=1/5x
10/35x-120=7/35x
3/35x-120=0
3/35x=120
1/35x=40
35/35x=1400

vagyis 1400 eurója van.
0

Mivel nem tudjuk hány eurója van Cilinek, ezért jelöljük ezt: x-szel
A pénz 2/7-ed része: 2/7-szer x
1/5-öd része: 1/5-ször x
Mivel a kettő heted x 120 euróval több, mint az egy ötöd x, ezért el kell venni belőle ezt a120-at, hogy egyenlőséget kapjunk. Így a szöveges feladatból felírható egyenlet: kettő heted x -120 = egy ötöd x

Ugye, ezt már te is meg tudod oldani? Közös nevezőre kell hozni és rendezni az egyenletet, amit ha jól oldasz meg, akkor x = 1400 -at kell kapnod.
0