Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
702
Sziasztok! Itt a feladat:
740 g vízben 100 g konyhasót oldunk.
a) Milyen töménységű az így keletkezett oldat?
b) Hogyan változik a töménysége, ha 100 g vizet adunk hozzá?
c) Hogyan változik a töménysége, ha 100 g 15 tömeg%-os sóoldatot adunk az eredeti oldalhoz?
d) Mennyi sót tegyünk az eredeti oldatba, hogy 15 tömeg%-os oldatot kapjunk?
(Az eredményeket egy tizedes jegyre kerekítve add meg!)
Köszönöm mindenkinek aki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, matematika, keveréses feladat, szöveges feladat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
oldószer= 740 g
oldott anyag= 100 g
⇒oldat tömege=740+100=840 g
a) töménység= oldott anyag tömege/oldat tömege*100 (moa/mo*100)=(100/840)*100=11,9 t%
b) +100 g víz ⇒ oldat tömege=840+100=940 g
töménység=(100/940)*100=10,6 t%
c) Az eredeti oldatban ugye 100 g oldott anyag volt, ehhez hozzá kell adni a 15t%-os sóoldat oldott anyag mennyiségét is:
100 g-ban 15% só ⇒ 15 g
összes oldott anyag a keverékben: 100+15=115 g
a teljes oldat tömege: 840+100=940
töménység=(115/940)*100=12,2 t%
d) oldószer: 740 g
oldott anyag: 100+x g
oldat: 840+x
töménység=15t%=((100+x)/(840+x))*100
0,15=(100+x)/(840+x)
126+0,15x=100+x
26=0,85x
30,6=x
Ellenőrzés:
oldott anyag: 100+30,6=130,6 g
oldat: 840+30,6=870,6 g
töménység=130,6/870,6*100=15 t%

Tehát 30,6 g sót kell tennünk az eredeti oldatba.
1