Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1569
2985. Az "A" pontról észak felé haladunk 65 métert, majd keletnek fordulunk és 82 métert teszünk meg. Ezután jobbra eltérünk a keleti iránytól 35,4°-os szöggel és egyenesen haladunk 43 métert, míg eljutunk a B ponthoz.
Mekkora az AB távolság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A legegyszerűbb ha lerajzolod az utat. Én most C és D ponttal fogom jelölni a közte fordulópontokat. Láthatod, hogy a ACD pontok egy derékszögű háromszöget adnak, aminek egyik befogója 65 m, másik befogója 82 m.
Célszerű kiszámítani az AD távolságot, ezt Pitagorasz tétel segítségével megteheted:
65²+82²=AD² → AD=104.64 m

Ki kell még számolni a ACD háromszög D csúcsnál lévő szögét, ezt nevezzük β-nak. tg(β)=65/82 (szemközti/ melletti befogó) → β=38.4⁰

Ezután ki kellene számolni az ADB háromszög D csúcsnál lévő szögét. Ezt nevezzük δ-nak. Ha lerajzolod, láthatod, hogy δ=180-35.4-β=106.2⁰

Utolsó lépésben pedig az ADB háromszögre kell felírni egy cos-tételt, hogy megkapd az AB távolságot:
AB²=AD²+DB²-2*AD*AB*cos(δ)
AB²=104.64²+43²-2*104.64*43*cos(106.2)=15309.18
AB=123.73 m

Picit megprobálom szemlélteni, hogy képzeltem el a potnokat:

C ---- -----------D
l .
l .
l B
l
A

Remélem tudtam segíteni, ha így nem tudod elképzelni, akkor lerajzolom szívesen.
Lenne egy másik út is a megoldásra, ez pedig vektorosan, ha úgy érthetőbb, vagy éppen az a feladat, úgy is elmondhatom.
0

Hupsz az ábrámat elrontotta a formázás...
0

Csatoltam képet.
1