Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TÖRTÉNELEM

881
Határozd meg az alábbi fogalmakat !
Délvidék :
Békediktátum:
Civitas fidelissima:
Vix jegyzék:
Demokrációs vonal:
Népbiztos:
Vörös hadsereg:
Burgenland:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

8
A Délvidék elnevezés eredetileg a történelmi Magyar Királyság különböző déli területeit jelölte, ma pedig nem pontosan körülhatárolt földrajzi névként, illetve politikai kifejezésként él.

A középkorban egyrészt Magyarország déli vármegyéit (Verőce, Pozsega, Szerém, Bács, Torontál, Temes, Keve), másrészt a Dunán, illetve Száván túli bánságokat (Ozorai, Sói, Macsói, Szörényi) értették alatta. Szent István korában még mint Alvidék volt ismert. [1]

A török hódoltság kora után kezdték újra használni a kifejezést, ám a 18. századtól 1920-ig csak Bácska és a Bánság területét, az akkori Magyarország déli részét jelölték vele. A trianoni békeszerződés életbe lépésével, 1920-tól a Magyarországtól Jugoszláviához csatolt területeket nevezték Délvidéknek.[1] Ez a következőket foglalta magában: a Vajdaság, a Drávaszög (Baranya-háromszög).

Így a második világháború alatt Jugoszláviától Magyarországhoz visszacsatolt országrészt (Dél-Bácska, Drávaszög, Muraköz és Muravidék) „az anyaországhoz visszatért délvidéki területnek” nevezték. Ugyanakkor a Bánság Romániához került nagyobb részét ettől kezdve már nem értették a Délvidék fogalmába.

A mai magyar szóhasználatban a Délvidék fogalmát elsősorban a következő vonatkozásban használják:

Nem pontosan körülhatárolt földrajzi területként Szerbia északi, Kárpát-medencei részére (Vajdaság, belgrádi régió, Macsói-sík) gyakran Kelet-Horvátországot (Drávaszög, Nyugat-Szerémség) is beleértve, a köznapi beszédben ugyanakkor néha csak szűkebb értelemben, „Vajdaság” jelentésben.
Politikai kifejezésként a „délvidéki magyarok” vagy a vajdasági magyarokat jelenti, vagy tágabb értelemben a vajdasági magyarok és horvátországi magyarok.
0

Békediktàtum:
Azt jelenti, hogy a legyőzött félnek nincsen beleszólása a békeszerzős feltételeibe, de kényszerítve van elfogadni azt. A régebbi "békék" még békeszerződések voltak, de a versailei és trianoni békék már békediktátumok, amik nem a két hadviselő fél béketárgyalásainak eredménye, hanem általában a győztes hatalmi érdekei mellett a (csatlós, vagy újszövetségesek bosszúja) megtorlás is motivált. A békediktátumok megtorló békék.
0

Civitas fidelissima a leghűsègesebb vàros,Sopron
0

Vix-jegyzék: az I. világháborúban győztes Antant teljesíthetetlen területi követeléseket tartalmazó felszólítása az őszirózsás forradalom győzelme után hatalomra jutott polgári demokratikus Károlyi-kormányzathoz. Az átadóról, az Antant budapesti képviselőjéről, Fernand Vix francia alezredesről elnevezett jegyzék azt a Párizsban kidolgozott követelést tartalmazta, hogy a magyar alakulatokat vonják vissza majdnem a Tisza vonaláig, s a kiürítendő terület egy részét a román királyi hadsereg szállja meg, másik részén pedig 40-50 km szélességben létesüljön semleges övezet, melybe - többek között - Debrecen, Gyula és Szeged is beleesik. Az 1919. márc. 20-án átadott Vix-jegyzék mindezek teljesítésére 3 napot adott. A forr. erőktől szorongatott polgári demokratikus kormányzat nem vállalta sem a Vix-jegyzék elfogadásának, sem elutasításának felelősségét, hanem átadta a hatalmat a szociáldemokratáknak, s minthogy ők egyedül nem vállalták a kormányzás felelősségét, megegyeztek a kommunistákkal; így került sor a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltására.
0

A demarkációs vonal egy ideiglenes határvonal, általában egymással hadban álló felek között, melyet legtöbbször fegyverszüneti egyezményben jelölnek ki. A határvonalat egyik fél sem lépheti át. A végleges határvonal megállapításáig szokott érvényben maradni. Egyes demarkációs vonalak hosszú ideig is fennállhatnak, és ha az elválasztott közösségek közti feszültség nem oldható fel, extrém esetben akár valóságos határrá is alakulhatnak.

A demarkációs vonal létrehozatala során az országhatár kijelölésének első lépései nem, csak a legutolsó valósul meg, vagyis katonák kőtömböket vagy egyéb akadályokat raknak le a megállapodott vonalon, nélkülözve a határ legitimitását és kétoldalú, kölcsönös elismerését.
0

népbiztos:
a miniszteri tisztséggel azonos, a központi igazgatási szervek, majd a minisztériumok élén álló vezeto tisztség Oroszországban, illetve a Szovjetunióban 1917 és 1946 között
0

A Munkás-paraszt Vörös Hadsereg a Szovjetunió fegyveres erőinek része volt 1918 és 1946 között. Két haderőnem alkotta, a szárazföldi erők és a légierő. 1946. február 25-étől a Vörös Hadsereg hivatalos megnevezése Szovjet Hadsereg lett.
Alapítva: 1918. február
0

Burgenland Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartománya. Székhelye Kismarton.
0