Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Abszolút értékes egyenlet.

Főoldal » Középiskola » Matematika
664
Sziasztok!
Nagyon nagy szülségem lenne a segítségetekre mert matekból ezt az új egyenletet tanultuk és egyáltalán nem értem. Eltudnátok nekem érthetően magyarázni? Dolgozatot fogunk írni belőle Csütörtökön.

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Azt javaslom, hogy nézd meg inkább videón:
https://www.youtube.com/results?search_query=abszolut+ertekes+egyenletek
Módosítva: 8 éve
1

Az abszolút érték jel a benne lévő dolgot továbbengedi, ha a dolog pozitív, és -1-gyel megszorozza, ha negatív (mert a szorzással lesz pozitív belőle).

Vagyis pl. a `|x-1|` kétféleképpen viselkedik:
a) Ha `x-1 ≥ 0` vagyis ha `x ≥ 1`, akkor az abszolút értékből saját maga lesz, vagyis `(x-1)`. (sima zárójelbe kellett tenni csak.)
b) Ha `x-1 < 0` vagyis ha `x < 1`, akkor az abszolút értékből a mínusz-egyszerese lesz, vagyis `-(x-1)`. (sima zárójelbe is kell tenni.)

Viszont most több abszolút ertéked is van, ezért nehezebb eldönteni, mikor mit kell vele csinálni. Erre való ez a számegyeneses trükk:

- Először mindegyik absz.értékhez oda kell írni, hogy hol van az a számérték, amitől kisebb vagy nagyobb esetén máshogy viselkedik. Ez az `|x-1|`-nél az 1 (az előbb néztük), a `|2x-1|` esetén pedig ahol `2x-1=0`, vagyis az `1/2`. Mindenhol az, ahol az érték éppen nulla.

- Aztán a számegyenesen be kell jelölni ezeket a pontokat

- Aztán a pontok közötti szakaszokat is oda kell rajzolni fölé. Most 2 pont van (1/2 és 1), ezért 3 szakasz (intervallum) lesz: 1/2-től balra, 1/2 és 1 között, valamint 1-től jobbra. (Ha több pont lenne, akkor több intervallum is lenne)

Ennél a példánál az intervallum jobb oldala üres karika, bal oldala teli karika. Nem tudom, hogyan magyarázta a tanár és mennyire háklis arra, hogy pont úgy csináljátok, de valójában mindegy, hogy melyik oldal a teli karika, az csak a fontos, hogy egy adott pont fölött csak egy teli karika legyen, a másik pedig üres legyen. Tehát most az 1/2 fölött is az egyik karika üres, a másik teli, meg az 1 fölött is,

Kijött tehát 3 intervallum, ezért 3 eset lesz, amit mindet külön-külön meg kell oldani:

`bb"1."`
Ez a bal oldali félegyenes. Ilyenkor `x < 1/2`. Meg kell nézni, hogy a két absz.értéken belüli érték pozitív vagy negatív: mondjuk helyettesíts be x helyébe 0-át (az ebben az intervallumban van), mindkettő negatív lesz. Úgyhogy ezt csinálja velük az absz.érték:
`-(x-1)-(2x-1)=3x+1`
amit végig kell számolni, és a végén megnézni, hogy ami kijött, tényleg az adott intervallumban van-e.
Most 1/6 jön ki, az kisebb 1/2-nél, minden rendben. (Ha nagyobb lenne, el kellene dobni ezt az eredményt.)

`bb"2."`
Ez a középső szakasz. Ilyenkor `1/2 ≤ x < 1`.
Most is meg kell nézni, hogy melyik a pozitív, melyik a negatív. Mondjuk úgy lehet megnézni, hogy x helyébe beraksz egy olyan számot, ami ebben az intervallumban van, pl. a 3/4-et.
Az első negatív, a második pozitív.
Vagyis csak az első lesz mínusz 1-gyel szorozva:
`-(x-1)+(2x-1)=3x+1`
Végigszámolod, kijön -1/2. Ez nincs az `1/2 ≤ x < 1` intervallumban, tehát nem jó eredmény, el kell dobni, ki kell húzni.

`bb"3."`
A harmadik félegyenes, ekkor `x ≥ 1`
Mondjuk x=2-ve lehet ellenőrizni, mindkettőre pozitív jön ki. Nem kell negálni:
`(x-1)+(2x-1)=3x+1`
Megjegyzés: A füzetben nem raktátok kerek zárójelbe, de jobban teszed, ha belerakod addig, amíg be nem gyakorlod teljesen, hogy hogyan is megy. Utána sima zárójeltelenítést kell csinálni, ahogy korábban csináltátok, tehát ha + van előtte, akkor semmi gond, de ha -, akkor negálni kell.
Most is végig kell számolni, megint olyan jön ki, ami nincs az `x ≥ 1` intervallumon, tehát el kell dobni.

Nincs több eset. Jó odaírni a legvégére, hogy "tehát a megoldások: x=1/6 az egyetlen megoldás."
Módosítva: 8 éve
1