Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
572
Zoli hat órakor indult útnak gyalog. Imi nyolc órakor indult utána biciklivel és tizenegy órakor utolérte. Imi sebessége 15 km/h-val több volt, mint Zolié. Milyen sebességgel haladtak ? Hány kilométert tettek meg ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy x km-t tettek meg, ekkor Zoli sebessége x/5 km/h, mivel 5 órán keresztül sétált. Imi sebessége hasonló gondolatmenet szerint x/3 km/h, ez utóbbi viszont 15 km/h-val több, mint Zoli sebessége, így ezt levonva Imi sebességéből Zoli sebességét kapjuk:

x/5 = x/3 - 15, szorozzunk 5-tel és 3-mal:
3x = 5x - 225, kivonunk 5x-et:
-2x =-225, végül osztunk (-2)-vel:
x = 112,5, tehát 112,5 km utat tettek meg.
0

A "3 szor (x + 15 )"-öt nem értem, de értelemszerűen vagy a nagyobból kell elvenni, vagy a kisebbhez kell hozzáadni, hogy egyenlőséget kapj;

például van két doboz, az egyikben 5, a másikban 20 labda van. Ahhoz, hogy egyenlő legyen a két dobozban, nem a 20 labdához fogsz még 15-öt hozzárakni. Itt is ugyanez a helyzet.
0