Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A magyarokhoz I. című versben milyen költői képek találhatók?

1416
Esetleg melyikből van több, melyikből kevesebb?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

3
0

A 7. versszakban találhatjuk Berzsenyi híres tölgy-hasonlatát. Az erős fát semmi szélvész le nem dönti, a belső szú viszont el fogja emészteni, az dönti le. Ilyen a magyarság is, amely nem is akar a saját sorsán javítani. A széthúzás teszi gyengévé.

Ez egy időszembesítő vers: a múlt értékeit, a dicső napokat, tetteket, hősöket a jelen kisszerűségével, a hibákkal, hiányosságokkal, az értékvesztéssel veti össze.

„Lassú méreg, lassú halál emészt”: itt kezdi el érzékeltetni, hogy a magyarokkal valami baj van. Azt írja, a magyar „rút sybarita váz”. A dél-itáliai görög város, Szibarisz lakosai az ókorban elpuhultságukról voltak híresek. Hozzájuk hasonlítja az élvezeteknek élő, puhány magyarokat.

A latin és a német nyelv használata ellen is szót emel. Felháborítja, hogy a magyar ember idegen nyelvet beszél (ekkoriban nem a magyar volt a nemzeti nyelv Magyarországon). Azt írja, a tiszta erkölcs elromlott, ez minden bajunk forrása (Rómát is elveszejtette a tisztátalanság). Több helyen is az erkölcsöt említi, mint fő összetartó erőt. És példaképként állítja a magyarok őseit, dicső elődeit.







A tölgyfa-hasonlat jól rámutat Berzsenyi félelmére. A belső romlásra, ami majd megmérgezi a magyarokat. Ha belül egy fa éltető anyagát elrágják a pusztító férgek, akkor nem maradhat életben, holott minden külső támadásnak ellen tud állni. Berzsenyi attól fél, hogy a magyarok maguk árulók lesznek, idegenmajmolók, széthúznak, rosszakarók lesznek, így végül a saját országukat pusztítják majd el.
0

http://verselemzes.hu/berzsenyi-magyarokhoz-1-verselemzes/

11oldalon keresztül megtalàlod a kèrdèseidre a vàlaszt ezzel a művel kapcsolatosan.
0