Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene? (szöveges feladat)

Főoldal » Középiskola » Matematika
2656
Ernő Liverpoolból sportrelikviákat hozott a barátainak ajándékba. A sapkák darabját annyi euróért vette, ahányat vásárolt. Ha 3 eurós poharakat vett volna, hárommal több embernek tud ajándékot hozni és még 1 euró meg is marad. Hány sapkát vásárolt Ernő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x darab sapkát vett x euró darabáron, ekkor x*x=x² eurót költött. Ha x sapkát vett, akkor x+3 poharat tudott volna venni, ekkor 3*(x+3)=3x+9 eurót költött volna, és maradt volna 1 eurója, tehát 3x+9+1=3x+10 eurója volt. Mivel mindkét esetben ugyanannyi volt a vagyona, ezért ezek egyenlőek:

x² = 3x+10, ezt akár ránézésre is meg lehet mondani, hogy x=5 a megoldása (a másik -2), de megoldóképlettel vagy teljes négyzetté alakítással is kiszámolható. A lényeg, hogy 5 sapkát vett.
0