Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miért ilyen népszerű a Romeo én Julia című dráma?

1239
Kb. egy A/4-és fogalmazás kell.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

3

William Shakespeare tragédiájának népszerűsége évszázadok óta töretlen: számos film, musical, színpadi előadás, képzőművészeti alkotás és paródia formájában találkozhatunk az olasz történettel. Miért is kell nekünk annyira ez a történet? Talán az angol drámaíró ennyire tudott valamit az életről? Azért választottam ezt a darabot, mert úgy vélem, valamilyen formában és mértékben az emberek többsége találkozott vele, sőt talán többször is olvasta vagy megnézte élete során. Amikor ismételten megnézünk vagy elolvasunk egy művet például különböző életszakaszainkban, rádöbbenhetünk, hogy mindig más részlet bír felhívó jelleggel aktuális problémánk, lelkiállapotunk, krízishelyzetek függvényében. Másra figyel egy általános iskolás, egy kamasz, egy ifjú, egy fiatal szülő, egy középkorú ember és egy nyugdíjas korban lévő. Már abban is lehet különbség, hogy a komédia vagy a tragédia hangulata ragad meg bennünket, és milyen érzéssel tölt el.
0

Szerintem azért, mert olyan kérdésekkel foglalkozik, amik mindig is borzasztóan érdekelték az embereket, az egyszerű "paraszttól" egészen a kékvérű koronásokig. Szerelem (pláne, ha valamiért visszás vagy tiltott), őrület, viszályok, hatalom, ármány... Még a szappanoperák is ilyen alapokkal machinálnak, vagy a sikerkönyvek. Shakespeare kortalan receptre írta ezt a kettőt mindenképp. Mindenkit és minden korban megszólít.



Ez a világirodalom. A nagy költők művei örökérvényűek, értékük nem függ időtől vagy tértől. Ezek a művek olyan általános emberi kérdésekkel foglalkoznak, amely bármely kor emberének jelent valamit.
0