Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok segíteni ezeknek a feladatoknak a megoldásában? (Legnagyobb közös osztó, legkisebb közös többszörös)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
771
1.) Miért összetett számok az alábbiak?
14 a tizenötödiken-7 a nyolcadikon
7000000000011
5 a huszadikon+7

2.) Milyen számmal helyettesíthető az x és y?
36|32x45y
12|6x423y

3.) Plusz 2 feladat
5|11 a tizenegyediken+4
3|10 a huszadikon+2

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az összetett szám azt jelenti, hogy nem 0, nem 1 és nem prímszám, vagyis legalább 3 osztója van (beleértve az 1-et és önmagát).

14¹⁵-7⁸ esetén látható, hogy mindkét tag osztható 7-tel, így különbségük is osztható lesz 7-tel, így máris találtunk egy osztót, ami nem 1 és nem önmaga.
7000000000011 esetén a számjegyek összege 9, és azt tudjuk, hogy ha a számjegyek összege osztató 9-cel, akkor maga a szám is osztható, tehát a számnak osztója a 9.
5²⁰+7 egy páros szám, mivel 5²⁰ és 7 is páratlan, és tudjuk, hogy páratlanok összege páros, így osztható 2-vel.

36=4*9, tehát a számnak oszthatónak kell lennie 4-gyel és 9-cel. 4-gyel akkor osztahtó, hogyha az utolsó két számjegyből alkotott szám osztható 4-gyel. Az 52 és az 56 végződés esetén lesz ez 4-gyel osztható.
9-cel akkor osztható, hogyha a számjegyek összege osztható 9-cel. Ha y helyére 2-t írunk, akkor a számjegyek összege 16+x lesz, ez x=2 esetén lesz osztható 9-cel, tehát az egyik jó szám a 322452. Ha y helyére a 6-ot írjuk, akkor az összeg 21+x lesz, ez pedig x=7 esetén osztható 9-cel, így a másik keresett szám a 327456.

12=3*4, tehát 3-mal és 4-gyel osztható számokat keresünk. A végződés lehet 32 vagy 36, ekkor lesz osztahtó 4-gyel. 3-mal akkor osztható (hasonlóan a 9-cel való oszthatósághoz), hogyha a számjegyek összege osztható 3-mal. Ha y=2, akkor a számjegyek összege 17+x, ez x=1;4;7 esetén lesz osztható 3-mal, tehát a 614232, 644232, 674232 számokat kerestük. Ha az utolsó számjegy 6, akkor az összeg 21+x, ez x=0;3;6;9 esetén lesz osztható 3-mal, tehát a 604236, 634236, 664236, 694236 számok lesznek a feladat megoldásai.

Egy szám akkor osztható 5-tel, hogyha utolsó számjegye 0 vagy 5. A 11¹¹ 1-re végződik, hogyha ehhez hozzáadunk 4-et, akkor 5-re fog végződni, így teljesül a feltétel.

10²⁰+2 így néz ki: 1(sok 0)2, így a számjegyek összege 3, ami elég is a 3-mal való oszthatósághoz.
0