Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyakorló feladatsor

Főoldal » Középiskola » Fizika
4402
Sziasztok! Több külön kérdés is lenne..
1.Mennyi idő alatt tesz meg egy autó 90km/h sebességgel 500m utat?
2.Milyen messzire jut el egy test 2perc alatt, ha a sebessége 30m/s?
3.Mekkora a sebessége egy autónak, ha 5perc alatt 7.5 km utat tesz meg?
4. Egy gépkocsi a Budapest-Szeged közötti 170 km-es utat 3óra alatt tesz meg. At út első felében 50km/h sebességgel halad. Mekkora az egész útra számított átlagsebesség?
5. Egy egyenes műúton személyautó, a műúttal párhuzamosan futó vasúti sínen pedig vonat halad. Egy adott időpillanatban a vonat 2,4 km-re jár az autó előtt. Mennyi idő mulva és mekkora úton éri utol az autó a vonatot, ha az autó sebessége 68,4 km/h a vonaté pedig 54 km/h?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szia!
Csak be kell helyettesíteni a s=v*t egyenletbe, ezt átrendezve kapod a v=s/t, a t=s/v egyenletet. Természetesen a mértékegységeket is át kell váltanod, pl érdemes mindent m-ben és szekundumban számolni.

1. v=90 km/h, s=500 m t=s/v= (0.5 km)/(90 km/h)=1/180 h (óra)=20 s (másodperc)

2. 2 perc= 120 s. s=v*t = (30 m/s)*(120 s)=3600 m= 3.6 km

3. 5 perc= 300 s, 7.5 km=7500 m
v=s/t= (7500 m)/(300 s)= 25 m/s

4. Senkit nem érdekel, hogy mennyivel ment az út első felében, mivel az átlagsebesség a teljes út/ teljes időből számolható.
v=s/t= (170 km)/(3 h)= 56.666 km/h

5. Itt az utat jelentse a vonat és az autó távolsága, a sebesség pedig legyen a kettő sebességének különbsége. Ez olyan, mintha a vonatot állónak tekintenéd, és hozzá képest vizsgálnád a mozgást, ezt nyugodtan megteheted.
68.4-54=14.4 km/h = 4 m/s
t=s/v = (2400 m)/ (4 m/s)= 600 s= 10 perc.

Remélem érthetően írtam le megoldások menetét. Azért a számolásokat ellenőrizd le, mert fejben végeztem. :)
0

Ja igen az utolsóhoz még kérdezi az utat is, ehhez csak annyi kell, hogy a kapott időt beszorzod az autó sebességével
68.4 km/h = 19 m/s. (Ugye 3.6-tal kell osztani)
s=v*t= (19 m/s)*(600 s)= 11400 m= 11.4 km.
0