Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy űrhajűó a Hold fölött 100 km-es magasságban repül, mekkora a gravitációs- és centripetális erő, valamint a periódus idő.

Főoldal » Középiskola » Fizika
631
A Hold sugara = 1700 km
A Hold tömege 7×10²² kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, fizika, gravitáció, űrhajó
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az űrhajó távolsága a Hold középpontjától:
`d = 1700 km + 100 km = "1,7"·10^(xy) m` számold ki
`M=7·10^(22) kg`

Ha az űrhajó tömege `m`, akkor a vonzóerő ekkora:
`F=G·(m·M)/d^2`
Ez kell legyen a centripetális erő is!
Nem adtad meg az űrhajó tömegét, az kellene hozzá.
Ugye tudod, mi az a `G` és mennyi?

A körmozgás egyenleteiből kell ez:
`F_(cp)=m·r·ω^2`

most `r=d`, `F_(cp)` pedig a fenti `F`, vagyis:
`G·(m·M)/d^2=m·d·ω^2`
`sqrt(G·(M)/d^3)=ω`
Valamint ez kell: `ω=(2π)/T`
Számold ki ezekkel a periódusidőt.
1