Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Versenyfeladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
508
Egy trapéz párhuzamos oldalai 2012 és 1220 cm hosszuak , a hosszabb alapon fekvő szogeinek nagysága 20 és 70 fok , hány centiméter a két párhuzamos oldal felezőpontját osszekoto szakasz:?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
AB=2012
CD=1220
α=70°
β=20°

Rajzolj párhuzamost mondjuk a 70° melletti AD oldallal a C csúcson keresztül. Lesz egy rombuszod meg egy háromszöged, ráadásul a háromszög derékszögű, mert 70+20=90.
A háromszög átfogóját ki tudod fejben számolni, a befogót pedig mondjuk a sin 70-nel.
Számold ki a magasságát is a sin 20-szal (nem részletezem, ugye érted), ezzel megvan az eredeti trapéz magassága.

A felezőpontok egyenese két trapézt csinált, az egyiknek megvan a másik oldala (hisz az ugyanaz, mint a háromszög már kiszámolt oldala), tudod az alapjainak is a hosszát (a/2 és c/2), a magasságát is, ebből koszinusztétellel kis variálás után megvan a keresett oldal is.

Ronda feladat, hosszan kell egy csomó szögfüggvényt számolni...
0