Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Versenyfeladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
534
mennyi az a+b összeg , ha a és b olyan pozitiv egész szmok , amelyekre a²+12a és b²+14b négyzetszm ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ötlet elindulásra:

`a^2+12a` négyzetszám. Ráadásul egy `a`-nál nagyobb számnak a négyzete. Mennyivel lehet nagyobb `a`-nál? 6-tal már biztos nem, mert `(a+6)^2=a^2+12a+36`. Vagyis lehet `a+1, a+2, a+3, a+4, a+5` négyzete. Próbáld ki ezt az ötöt, biztos kijön belőle valami.

Ugyanígy a `b`-re is, ott hatot kell kipróbálni.

----------

Hosszas próbálgatás ellen jöhet még ez az ötlet is:

`a^2+12a=(a+n)^2=a^2+2n·a+n^2`
`(12-2n)·a = n^2`
`2(6-n)·a = n^2`
Ami azt jelenti, hogy `n^2` páros, ezért `n` is páros. Vagyis csak 2 vagy 4 lehet. Ezt már gyorsabb kipróbálni.

Csinálj hasonlót `b`-re is.
Módosítva: 8 éve
0