Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi, egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
849
4x-2- {x-[3-(x-1)]}=3x-6

2x-4/5-x-1/4=1
(((a /=törtvonal)))
levezetéssel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az első feladatnál mindig a legbelső zárójeles kifejezést kell nézni, hogy hogyan lehet eltüntetni a zárójelét.

Először az `(x-1)` a legbelső, előtt mínusz van, ezért az `(x-1)`-ből `-x+1` lett és eltűnt a zárójel.
Rajzolj a füzetedben a `-(x-1)` alá egy vízszintes kapcsos zárójelet, ami jelöli, hogy mit alakítasz át, és írd alá, hogy `-x+1`.

Most a legbelső zárójel ez: `[3-x+1]`. Ez ugyanaz, mint a `4-x`, úgyhogy rajzolj alá egy újabb vízszintes kapcsos zárójelet és írd oda, hogy `[4-x]`. Előtte mínusz van, ezért `-4+x` lett belőle, amikor eltüntettük a zárójelet. Rajzolj újabb kapcsos zárójelet és írd oda.

Már csak egy zárójel maradt: `{x-4+x}`. Ez `{2x-4}`, ezt is írd oda egy újabb kapcsos zárójel alá. Előtte mínusz van, ezért `-2x+4` lesz belőle zárójel nélkül.

Az jött tehát ki, hogy:
`4x-2-2x+4=3x-6`
Ezt írd le külön sorba, mert már biztos jól össze van firkálva a füzeted a sok kapcsos zárójeltől.

Ezt már me tudod oldani, ugye?

----
A másodikat nem értem, hogy hol vannak a törtek, küldjél fotót.
0