Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
562
Csatoltam képet !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
i)
A második egyenlet bal oldalával csináld azt, hogy mivel `8=2^3`, ezért
`8^(x-y) = (2^3)^(x-y)=2^(3·(x-y))`
Ezek után mindkét egyenletben mindkét oldalon azonos alap lesz. Onnan már megy remélem.

j)
Itt azt kell észrevenni, hogy az első sorban `9=3^3`, a második sorban pedig `16=2^4` valamint `8=2^3`. Ezekkel azonos alapok lesznek, utána már menni fog. Azt első egyenletet segítségül felírom:
A bal oldal ez: `9^(x+y-5) = (3^2)^(x+y-5) = 3^(2(x+y-5))`
A teljes első egyenlet: `3^(2(x+y-5)) = 3^(4-2x)`
Mivel az alapok megegyeznek, a kitevők egyformák kell legyenek: `2(x+y-5) = 4-2x`
stb.

Ha elakadsz, szólj.
0