Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mátrix feladat(inverz) csatolva.

348
Koszonom hogy ránéztél
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Inverz,mátrix
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Szerintem a B mátrix picit el van lőve, a feladat kijön, ha a jobb alsó sarokban 4 helyett -4 van. Két módszerrel is meg lehet oldani, az elsővel picit könnyebb, a második általánosabb és minden mátrixra működik.

Az első módszer azt mondja, hogy A akkor inverze B-nek, ha bárhogy (bármilyen sorrendben) összeszorozzuk őket, az identikus mátrixot kapjuk (mátrix szorozva az inverze kiadja az identikus mátrixot). Ezt leellenőrizzük, mindkét irányból visszakapjuk az I2-t, vagyis az identikus mátrixot, tehát A inverze B-nek.

A második módszer a „favágás”, ami mindig működik. Leellenőrizzük, hogy invertálható egyáltalán a B mátrix (ennek feltétele, hogy determinánsa ne legyen nulla). Majd elkészítjük az adjungált mátrixot, én B*-al jelöltem. Hogy ezt hogy képezzük, szép általánosan le van írva Wikipédián, i és j indexekkel, én megpróbáltam kicsit „fogyaszthatóbb” alakra hozni, hátha érthető lesz. Szóval képezzük az adjungált mátrixot, majd ezt beszorozzuk a determináns inverzével (hogy miért? ez a képlet.... :) ). Ekkor megkapjuk az inverz mátrixot ezzel a módszerrel is.

Ha valami nem világos, írj nyugodtan. :)

U.I. Bocsi a förtelmes írásért és a csúnya ábrázolásért, gyorsan próbálok dolgozni :))
1