Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KNO3 moláris tömege, anyagmennyisége

1157
Hogyan kell kiszámolni a KNO3 (Kálium nitrát) morális tömegét és anyagmennyiségét? Ha lehet levezetést is szeretnék
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Elő kell venni a periódusos táblát és összeadni az atomok relatív atomtömegeit.

Az interneten itt van egy szimpatikus periódusos tábla hely: https://ptable.com/ A szerint pl. a kálium relatív atomtömege 39,098, ezt nyugodtan lehet 39-nek venni. Nézd meg a nitrogén meg az oxigén atomtömegeit is és add össze. Az oxigén háromszorosát kell persze venni, mert 3 oxigénatom van a kálium nitrátban.

Ezek a relatív atomtömegek azt jelentik, hogy ha veszünk 6·10²³ darabot azokból az atomokból, akkor annak annyi gramm lesz a tömege. Ha egy molekulából (KNO₃) veszünk 6·10²³ darabot (kémikus szóhasználattal 1 mol-t), annak a tömege a benne lévő atomok tömegének az összege lesz, pont az, amit fentebb összeadtál. Az lesz tehát a KNO₃ moláris (és nem morális) tömege.

A moláris tömeg mértékegység egyébként g/mol szokott lenni, nem simán g, hiszen 1 mol-nyi anyagnak (magyarul 6·10²³ darab molekulának) a tömegéről van szó.

Az anyagmennyiség az, hogy ha a markunkba veszünk valamennyi kálium nitrátot, az hány mol. Mondjuk ha az jött ki az előbb az összeadással, hogy a KNO₃ moláris tömege 101 g/mol, és a markunkban 505 g (kb. fél kiló) kálium nitrát van, akkor az anyagmennyiség kereken 5 mol, hisz
5·101 = 505.
0