Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezekre az egyszerű kérdésekre valaki válaszolna?(általános iskolai töri)

1992
1.Miért vált a XIX.század végén kulcs kérdéssé a gyarmatosítás a nemzetközi politikában?
2. Milyen világméretű(globális) és helyi ellentétek vezettek az első világháborúhoz?
3. Mely frontokra jellemző az állóháború, s melyekre a nagy frontmozgások?
4. Mikor és miért támadta meg Románia a Monarchiát? Mi lett a támadás eredménye?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
4.címere
A Román Királyság 1914-ben még a központi hatalmak oldalán állt. Ám közvéleménye és hadvezetése is erősen pályázott az Osztrák–Magyar Monarchia által birtokolt Erdélyre. 1916-ban a nyugati fronton már kialakult az állóháború, amely az antant szinte teljes nyugati haderejét lekötötte, így az Antant tárgyalásokat kezdeményezett a Román Királysággal. Az Antant képviselői biztosították őket arról, hogy győzelmük esetén Erdélyt haladéktalanul a román területekhez kapcsolják.

A hadba lépés és következményei

A román támadás
Románia támadása a lehető legrosszabbkor történt meg a központi hatalmak szempontjából. A keleti fronton épp egy orosz támadás, a Bruszilov-offenzíva volt kibontakozóban, nyugaton az olaszok lendültek támadásba, míg Németországot lefoglalta a somme-i csata, ezért nem tudott csapatokat küldeni a Monarchia megsegítésére. 1916. augusztus 27-e éjjelén az 1., a 2. és az Észak névre hallgató román hadsereg átlépte a határt. A csekély létszámú osztrák-magyar 1. hadsereg, melyet a hadvezetés a román viszony romlása miatt Erdélyben állomásoztatott, Arthur Arz von Straussenburg parancsnoksága alatt szervezetten próbált ellenállni, és a Kárpátok hágóin áttörő román hadosztályok előrenyomulását lassítani. Erre a lassú és szívós védekezésre addig volt szükség amíg a főparancsnokság megfelelő erőket csoportosított át. Brassó, Csíkszereda és Fogaras elesett, a támadás szeptember 4-én már Sepsiszentgyörgyöt fenyegette. A korábban többször bizonyított Arz ezúttal is energikusan irányította csapatait, mellyel kivívta Károly trónörökös, Conrad és Boroevic elismerését.

A keleti fronton az orosz támadás elakadt, így a központi hatalmak fel tudtak szabadítani csapatokat, és át tudták őket dobni a román frontra. A 9. német hadsereggel egyesült osztrák-magyar haderőt Mackensen német tábornok alá rendelték. Így született meg a Mackensen-hadseregcsoport.

A központi hatalmak ellentámadása Szerkesztés
A Mackensen-hadseregcsoport Erdélyből nyolc hét alatt kiűzte a tétovázva és különösebb lelkesedés nélkül harcoló román hadsereget, a kisebb ellenállási gócokat pedig megsemmisítette. Erdély déli sávjának felszabadítása után egyenesen a román főváros, Bukarest felé vették az irányt. Délről a bolgárok a bukaresti csatában bekerítették az ellenséget, és megsemmisítő erejű vereséget mértek a románokra. 1916 decemberében elesett Bukarest is. A még megmaradt román hadseregek északabbra menekültek Oroszország felé, ahol az oroszok támogatták őket. Így a magára maradt román hadsereg a Moldva kivételével ki is szorult saját országából.

Eredmények Szerkesztés
Az antant politikusai úgy remélték, hogy a román támadást már nem bírják ki a központi hatalmak, ezért igen nagy csalódást jelentett a stratégáik számára a román vereség. A Monarchia számára viszont a világháború egyik legsikeresebb hadművelet volt. A Monarchia oldalán a veszteségek 5000 és 6000 fő között mozgott, míg a románoké 10-20.000 fő. Hiába volt a bukaresti béke, a románok, mikor már a központi hatalmak erői meggyengültek, 1918-ban újra hadat üzentek, megszegve a különbékét, és betörtek ismét Erdély területére.
1

3.A „NAGY HÁBORÚ” OKAI
Gazdasági és katonai érdekek àgyarmati kérdés kiéleződése àfegyverkezési verseny
Egyéb helyi válságok:
a Balkán (főleg a tengerszorosok) kérdése
flottaépítési verseny (Anglia ßàNémetország)
Franciaország: a visszavágás kényszere az 1871-es vereségért
Katonai szövetségek létrejötte:
központi hatalmak: Németország, Osztrák-Magyar Monarchia, Olaszország
antant: Anglia, Franciaország, Oroszország

A VILÁGHÁBORÚ KEZDETE
A Monarchia hadgyakorlata Boszniában.
Szarajevó: Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolása. àUltimátum: teljesíthetetlen követelések Szerbia számára
A merénylet ürügy a háborúra àhadüzenetek sora 1914 augusztusában
Frontharcok három területen:
nyugati front
keleti front
déli front
Villámháborúból állóháború

A VILÁGHÁBORÚ MÁSODIK SZAKASZA
Nagy területek cserélnek gazdát a keleti fronton.
Tengeri háború: Anglia ßàNémetország. Tengeralattjárók bevetése
Blokád. Anglia megerőzi a tengeri fölényt
Korlátlan német tengeralattjáró-háború àaz Egyesült Államok hadba lépése (1917)
Románia háborúba lépése a központi hatalmak ellen (1916).
Milliós tömegek és minden eddiginél pusztítóbb fegyverek háborúja.

A FRONTOK MÖGÖTT
Hátországok – a civil lakosság szenvedései: áruhiány; a katonáskodó férfiak munkaerejének hiánya; gyászoló családok tömege.
Oroszország: a legfejletlenebb állam Európában. Az 1905-ös felkelés.
A bolsevikok (orosz marxista kommunisták) – vezetőjük: Lenin
1917. március: forradalom. Polgári demokratikus kormány. Széles körű szabadságjogok. A cári uralom vége.
A válság nem enyhül (nyomor, háború) àaz Ideiglenes Kormány gyengül, a választott tanácsok (szovjetek) hatalma erősödik.
November: bolsevik hatalomátvétel (Lenin)
MAGYARORSZÁG A HÁBORÚBAN. A VILÁGHÁBORÚ VÉGE
Magyarország a világháborúban:
Szarajevó
Szerb front, majd olasz és orosz front
IV. Károly király (1916-1918):
kísérletek a békekötésre és
a belpolitikai reformokra.
Terv: a Monarchia föderatív átszervezése.
Kísérletek a béke megteremtésére:
a szociáldemokrata pártok próbálkozásai;
pápai kezdeményezés (körlevél);
Wilson 14 pontos béketerve
1918: a központi hatalmak teljes kimerülése. Ősz: fegyverszünetet kérnek.

ÖSSZEFOGLALÁS
A tőkés vállalkozások között folyó szabad verseny eredményeképp a gyenge vállalkozások elvéreztek. Hatalmas, általában nemzetközi nagyvállalatok jöttek létre. Az ezeket birtokló tőkések (tőkés csoportoknak) komoly haszna származott a gyarmatokra irányuló tőkekivitelből. Gyarmatosítható terület viszont a századfordulón már nemigen volt. A gazdasági okok mellett katonai szempontok és nagyhatalmak vezetőinek erőszakos külpolitikája következtében 1914-ben kirobbant az első világháború. Két katonai szövetségi rendszer harcolt egymással: a központi hatalmak és az antant.
A főbb hadviselő felek 1915-ben tehát ezek voltak:
Központi hatalmak: Németország, Osztrák-Magyar Monarchia. Bulgária, Törökország
Antant:Anglia, Franciaország, Olaszország és Oroszország
A mozgósított óriási hadseregek és a fejlett hadtechnika meghiúsította
a villámháborústerveket. A négy évig tartó háborúban embermillók haltak meg. Az új fegyverek – a gépfegyver, a tank, a harci gáz és a repülőgép – sokkal nagyobb hatást gyakoroltak a hadi eseményekre, azok elhúzódása, mint korábban a történelemben bármikor.
A Monarchia részeként hazánk három fronton harcolt. Egy évig Szerbia ellen, ezzel egy időben Oroszország és 1915-től Oroszország ellen. Az 1916-tól uralkodó új (osztrák császár és) magyar király, IV. Károly már nem tudta elkerülni a katasztrófát.
A háború második felére a hátországok kimerültek. A lakosság nyomorgott, a családok elesetteiket siratták. A nagyhatalmak közül a legfejletlenebb Oroszországban az 1917-es forradalom megdöntötte ugyan a cári önkényuralmat, de az elmaradottság és a háború okozta csődön a polgári kormány sem tudott úrrá lenni. A reménytelen helyzetet kihasználva az év végen a bolsevikok Lenin vezetésével átvették a hatalmat, és a diktatúrát vezettek be.
A háború végére a központi hatalmak teljesen kimerültek. Az Egyesült Államok antant melletti hadba lépése végleg eldöntötte a világháború kimenetelét: a központi hatalmak országai 1918 őszén fegyverszünetet kértek
0