Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
3436
a) Egy egyenlő szárú háromszög csúcsánál lévő szöge 40°-os. Mekkorák a háromszög szögei?
b) Egy egyenlő szárú háromszög alapján fekvő egyik szög 80°-os. Mekkorák a háromszög szögei?
c) Egy egyenlő szárú háromszög alapján fekvő szögeinek szögfelezői 150°-os szöget zárnak be egymással. Mekkorák a háromszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Azt kell tudni: az egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei egyenlők.
Illetve a háromszög belső szögeinek összege: 180°
Ebben az esetben:
α+α+α=180°
α+α+40=180
2α=140
α=70°
Tehát az alapon fekvő szögek: 70°-sak

b)
Ebben az esetben is ugyanez a helyzet, csak az alapon fekvő szögek vannak megadva és a szárszög a kérdés.
Legyen a szárszög β-val jelölve. Az alapon fekvő szögek pedig α-val.
Ekkor:
80+80+β=180°
β=100°
Tehát a keresett szög β=100°.
0