Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat, fontos

Főoldal » Középiskola » Fizika
680
Két futó körpályán edz. Az egyik 35s alatt tudja lefutni a pályát, a másik 40s alatt. Ha ugyanarról a helyről egyszerre indulnak el egyirányban, mennyi idő után érnek újra egymás mellé?

A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen mondjuk a pálya hossza `h`.
Az első sebessége: `v_1=h/(35)`, ő a gyorsabb.
A második sebessége: `v_2=h/(40)`

Akkor érnek egymás mellé, amikor egy körrel lekörözi a gyorsabbik a lassabbat.
Vagyis a lassabb megy `x` métert, a gyorsabb pedig `x+h` métert.
Mindketten `t` ideig mennek (ez a `t` a kérdés):
Lassabb: `x = v_2·t=h/(40)·t`
Gyorsabb: `x+h = v_1·t=h/(35)·t`

Az egyenlet (`x` helyébe írjuk be a fenti egyenletet):
`h/(40)·t+h = h/(35)·t`
Szerencsére lehet osztani `h`-val, kiesik. Fejezd ki `t`-t.
0