Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1634
Ismeretlen összetételű metán-etán-nitrogén gázelegy sűrűsége standardállapotban 1,1122g/dm^3. A standardállapotú gázelegy 1.000 m^3-ének elégetése közben 25 982 kJ hő szabadul fel, miközben vízgőz keletkezik. Számítsuk ki a gázelegy V/V%-os összetételét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, Helpme, Középiskola, termokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A kezdeti elegy:

%(V/V)(CH4)=7,11
%(V/V)(C2H6)=51,38
%(V/V)(N2)=41,50
0

Írok én is egy választ, mert amit az előttem hozzászóló írt, igazából annak aki nem érti, semmire sem jó.

Először számítsuk ki az átlagos moláris tömeget:
M=δ*Vm=1,1122*24,5=27,25 g/mol
n=V/Vm=1000/24,5=40,81mol
Q=n*ΔrH, ezt átrendezve ΔrH=Q/n=25982/40,81=636,5 kJ/mol
Ezt követően fel kell írni a metán és az etán égésének egyenletét!
CH4 (g) + 2O2 (g) = CO2 (g) + 2H2O (g)
C2H6 (g) + 3,5O2 (g) = 2CO2 (g) + 3 H2O (g)
Ezt követően a képződéshőkből kiszámolod a reakcióhőt, azaz a termékek képződéshőinek összegéből kivonod a kiindulási anyagok képződéshőinek az összegét.
ΔrH₁=-803,1 kJ/mol
ΔrH₂=-1429,4 kJ/mol
Ha ezzel meg vagy két egyenletet kell felírnod!
M=M₁*x+M₂*y+(1-x-y)*M₃, itt az M a moláris tömegeket jelöli.
27,5=16x+30y-28-28x-28y, rendezve: -0,5=-12x+2y
Másik egyenlet:
-803,1x+(-1429,4y)=-636,5
Én ehhez CASIO fx-991CEX típusú számológépet használok, amiben ha megnyitod a menüt és megkeresed az A:EGYENLET/FÜGGV menüpontot, majd kiválasztod az egyest, ezt követően a kettes menüpontot, akkor megkapod azt a két egyenletet, amit itt látsz, csak be kell helyettesíteni.
x=0,1059 CH4
y=0,3858 C2H6
z=1-(0,1059+0,3858)=0,5085 N2



0