Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometriai feladatok (SOS!!)

3231
1. Egy rombuszba írható kör sugara 2 cm. A rombusz egyik átlója két szabályos háromszögre bontja a rombuszt. Mekkora a rombusz oldala?

2. Egy egyenlőszárú háromszög alapjainak hossza 8 cm, míg szára 10 cm. Számítsuk ki a háromszög beírt körének sugarát.

3. Egy paralelogramma egyik oldala 7,2 cm hosszú, hozzátartozó magassága 5,7. A paralelogramma egyik szöget 63,7 fokos. Számítsuk ki a másik oldalát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az 1-es és 2-es feladatokon még rágódom egy kicsit, hátha lehet szebb bizonyításokat adni rá... de itt egy verzió rájuk. Van egy képlet, amely szerint bármilyen sokszögről is legyen szó, a beleírható kör sugara mindig kétszer a terület törve a kerülettel. Innen nem nehéz a dolgunk egyik feladatnál sem, kiszámoljuk a területet és a kerületet.

Az első feladatnál visszafelé gondolkodunk, mert a sugár van megadva s az oldalt kérik. A rombusz területét úgy számoljuk, mint kétszer egy egyenlő oldalú háromszög (ABD vagy DBC) területe. A kerülete, mivel minden oldala a, 4a lesz.

A második feladat teljesen hasonló, kicsit fura viszont a megfogalmazás... alapjainak és szárának? Nem fordítva kéne legyen? Alapja legyen egy s szára kettő. Na mindegy, a megoldás menetén természetesen semmit sem változtat, egyedül az értékeken. Kiszámoljuk a háromszög magasságát, majd a háromszög területképletével a területet. Ezt megszorozzuk kettővel, elosztjuk a kerülettel (az előző, már ismert képlet alapján), és megkapjuk a beírható kör sugarát.

A harmadik feladatnál rá kell jönni, hogy a paralelogramma területét kétféleképpen is ki lehet számolni. Mint a két oldal szorzata szorozva a közrezárt szög szinuszával, vagy az általánosabb, gyakrabban használt képlettel, alap szorozva magasság. Ezt a két kifejezést egyenlővé téve egymással megkaphatjuk a másik oldalt.

Ha kérdésed van, írj nyugodtan bármikor! :)
0