Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Geometriai feladatok (SOS!!)

1403
1. Egy rombuszba írható kör sugara 2 cm. A rombusz egyik átlója két szabályos háromszögre bontja a rombuszt. Mekkora a rombusz oldala?

2. Egy egyenlőszárú háromszög alapjainak hossza 8 cm, míg szára 10 cm. Számítsuk ki a háromszög beírt körének sugarát.

3. Egy paralelogramma egyik oldala 7,2 cm hosszú, hozzátartozó magassága 5,7. A paralelogramma egyik szöget 63,7 fokos. Számítsuk ki a másik oldalát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az 1-es és 2-es feladatokon még rágódom egy kicsit, hátha lehet szebb bizonyításokat adni rá... de itt egy verzió rájuk. Van egy képlet, amely szerint bármilyen sokszögről is legyen szó, a beleírható kör sugara mindig kétszer a terület törve a kerülettel. Innen nem nehéz a dolgunk egyik feladatnál sem, kiszámoljuk a területet és a kerületet.

Az első feladatnál visszafelé gondolkodunk, mert a sugár van megadva s az oldalt kérik. A rombusz területét úgy számoljuk, mint kétszer egy egyenlő oldalú háromszög (ABD vagy DBC) területe. A kerülete, mivel minden oldala a, 4a lesz.

A második feladat teljesen hasonló, kicsit fura viszont a megfogalmazás... alapjainak és szárának? Nem fordítva kéne legyen? Alapja legyen egy s szára kettő. Na mindegy, a megoldás menetén természetesen semmit sem változtat, egyedül az értékeken. Kiszámoljuk a háromszög magasságát, majd a háromszög területképletével a területet. Ezt megszorozzuk kettővel, elosztjuk a kerülettel (az előző, már ismert képlet alapján), és megkapjuk a beírható kör sugarát.

A harmadik feladatnál rá kell jönni, hogy a paralelogramma területét kétféleképpen is ki lehet számolni. Mint a két oldal szorzata szorozva a közrezárt szög szinuszával, vagy az általánosabb, gyakrabban használt képlettel, alap szorozva magasság. Ezt a két kifejezést egyenlővé téve egymással megkaphatjuk a másik oldalt.

Ha kérdésed van, írj nyugodtan bármikor!
0