Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítseteeek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5860
A)Ha egy kétjegyű szám számjegyeit felcseréljük, akkor az eredetihez képest feleakkora számot kapunk. Az egyik számjegy kétszerese a másiknak. Melyik ez a szám?

B)Egy csoportban a nők és a férfiak számának aránya 11:10. Mennyi a csoport tagjainak átlagéletkora, ha a nők átlagéletkora 34 év, a férfiaké 32 év?

C)Egy húrtrapéz egyik alapjának a hossza 180%-a a szárak hosszának. A másik alap 2.5 cm-rel rövidebb, mint a szárak hosszának 0.75 része. Mekkorák a húrtrapéz oldalai, ha a kerülete 43cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A)
Írjuk fel azokat a kétjegyű számokat, melyeknek egyik számjegye kétszerese a másiknak. Rögtön mellé írom a felcserélt jegyű számokat is.
12-21
24-42
36-63
48-84
Látszik, hogy nem találunk olyan számpárt, amelynek egyik tagja fele lenne a másiknak. Így nincs a kritériumnak megfelelő megoldás.

---

B)
Az átlaghoz a korok összege kell; tegyük fel, hogy x darab nő van, ekkor az összéletkoruk 34*x. Ha x darab nő van, akkor (10/11)*x darab férfi, mivel ekkor x:((10/11)*x)=11:10 arány teljesül. Ebben az esetben a férfiak összéletkora 32*(10/11)*x=(320/11)*x. Ezzel a csapatban az összéletkor 34*x+(320/11)*x=(694/11)*x. A csapatban x+(10/11)*x=(21/11)*x darab ember van. Ekkor a kettő hányadosa adja ki az átlagot:

((694/11)*x)/((21/11)*x)=694/21=~33,05.


---

C)
Vegyük a két szárat b-nek. Akkor az egyik alap 1,8*b a másik pedig 3/4*b-2,5 cm. Ezeket összeadva a kerületet kapjuk.
43=b+b+1,8b+3/4b-2,5
Ebből nekem b=10cm (ez a szárak hossza)
vagyis az egyik alap 18cm a másik 5 cm

magasséga ugye egy derékszögü 3szögböl számítható ki.
Húzzuk be az egyik magasságot a rövidebbik alap egyik végénél. Mivel húrtrapéz ezért ahol a hosszabb alapot metszi ez a magasság, ott az a kis rész 6,5cm. Ebből a háromszögből m^2+6,5^2=10^2, ebből m=7,6cm

terület: (a+c)/2*m=87,4cm^2

---

A válaszok Gyakori Kérdésekről vannak. ~ www.gyakorikerdesek.hu
0