Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bonbon

Főoldal » Középiskola » Matematika
731
Kati, Sanyi és Pisti elmentek az édességboltba. Kati vett 9 egyforma bonbont karácsonyi ajándéknak, de csak 11 000 Ft volt nála, ezért kölcsönkérte Sanyi összes aprópénzét, így pont ki tudta fizetni a bonbonok árát. Közben Sanyinak is megtetszett ez a bonbonfajta, ezért ő is vett 13 dobozzal ajándékozásra, de mivel neki csak kereken 15 000 Ft- ja maradt, ezért kölcsönkérte Pisti összes aprópénzét, és így éppen ki tudta fizetni a bonbonok árát. Tudjuk, hogy egy doboz bonbon ára 0-ra végződik, és a Sanyi, illetve a Kati által kölcsönkért pénzösszeg 1000 Ft alatt volt. Mennyivel tartozik Kati Sanyinak, illetve Sanyi Pistinek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kati 9 bonbon---->ez osztható 9-cel illetve 13-al is.
Bonbonok ára---->osztható 10-zel.
Ezek szerint: Egy bonbon ára annyi, mint 9,10,13 legkisebb közös többszöröse.
Tehát:
9*10*13=1170 (ha több, akkor többszörös az ár is)
Pl. 2*1170=2340--->ez sok
Marad a bonbon ára: 1170 Ft
.........
1

Kati: 9 db; 11000 Ft + x
Sanyi: 13 db; 15000 Ft + y

11.000 : 9 =1222.22 Kerekítsük felfele! : 1230
x= 9*1230 = 11070 Ft ---> 70 Ft hiány
y= 13*1230 = 15990 Ft --> 990 Ft hiány

V.: Kati Sanyinak 70 Ft-tal tartozik, Sanyi Pistinek 990 Ft-tal tartozik.
0