Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jancsi és Juliska

Főoldal » Középiskola » Matematika
683
Jancsi és Juliska üveggolyókat gyűjt. Jancsi üveggolyóinak darabszáma négyzetszám. Ha Juliska odaadná Jancsinak az összes üveggolyóját, akkor Jancsi üveggolyóinak darabszáma továbbra is négyzetszám lenne. Ha Jancsi a gyűjteményéből megduplázná Juliska üveggolyóinak számát, akkor Jancsi üveggolyóinak darabszáma továbbra is négyzetszám lenne. Minimálisan hány üveggolyója van Jancsinak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egyiküknek sincs semmije, az elvileg jó megoldás, mert a 0 is négyzetszám, de bizonyára nem ez a keresett válasz, mindkettőnek kell legyen valamennyi...
Elvileg az is jó lehetne, ha Jancsinak 1 van, Juliskának meg semmi, de bizonyára még mindig nem ez a keresett megoldás...

Jancsinak több kell legyen, mert ha ad Juliskának annyit, amennyi Juliskának van, még mindig marad neki (Jancsinak) valamilyen négyzetszám.
Legyen mondjuk Jancsinak x², Juliskának y.
- Juliska odaad Jancsinak mindent: x²+y is négyzetszám: `a^2`
- Jancsi odaad Juliskának y darabot: x²-y is négyzetszám: `b^2`
`y=a^2-x^2` és `y=x^2-b^2`
vagyis
`a^2-x^2=x^2-b^2`

Keressünk olyan megoldást, amikor `b^2` a legkisebb: 1. (Nem törvényszerű, hogy ez adja a legkisebb `x`-et, de valamiből ki kell indulni...)
`a^2-x^2=x^2-1`
`x^2 = (a^2+1)/2`
`a` páratlan kell legyen.

Nézzünk néhány kicsi értéket, hátha mázlink van: 1, 3, 5 esetén nem jó, `a=7` esetén viszont `(7^2+1)/2=25=5^2`, ez jó!

Vagyis az egy elég kicsi megoldás, hogy Jancsinak van 5²=25, Juliskának pedig 24 üveggolyója.
25+24 = 7²
25-24 = 1²

Tehát könnyen lehet, hogy minimum 25 üveggolyója van Jancsinak.

----------------

Nem tudom, hogy valami matekosabb módszerrel kijön-e, hogy mi a legkisebb megoldás, illetve milyen megoldások vannak. Írtam rá programot, az is ezt találta a legkisebbnek... Ilyen megoldásokat talált még:
(10²) 100+96 = 14², 100-96 = 2²
(13²) 169+120=17², 169-120=7²
(15²) 225+216=21², 225-216=3²
(17²) 289+240=23², 289-240=7²
(20²) 400+384=28², 400-384=4²
stb.
1