Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1346
Az öttusaversenyek első száma a vívás. Minden versenyző mindenkivel egy mérkőzést vív, és 25 győzelem 1000 pontot ér. Ahánnyal több győzelmet ér el ennél egy versenyző, annyiszor 24 ponttal nő, ahánnyal kevesebbet, annyiszor 24 ponttal csökken az 1000 pont. Hány mérkőzést nyert meg az a sportoló, aki 880 pontot szerzett? Úgy dolgozz, hogy a számításaid nyomon követhetők legyenek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Nem biztos hogy jó a megoldás. De én úgy értelmezem, hogy ez a játék a 24 pontokkal csak akkor fontos ha 25 párbajon már túl van a versenyző. A megoldásom ebben az esetben helytálló. De kérlek javítson ki valaki ha nem :)
0

Szerintem a megoldás teljesen függetlne attól, hogy hány párbajon van már túl a versenyző. Elég annyit tudni, hogy hányat nyert eddig, és egy konkrét pontszámot kaphatunk.

Az egyenlet, amit meg kell oldani a (győzelem-25)*24+1000=pontszám.

ha behelyettesítesz:
(x-25)*24+1000=880
(x-25)*24=-120
24*x-25*24=-120
24*x=480
x=20
Tehát a versenyzőnek 20 győzelme van.

Ha az előző válaszoló megoldását belyettesíted nem is jön ki a helyes eredmény, nézzük meg:
Azt írja, hogy 22 győzelmet ért el. Az ugye 3-mal kevesebb, mint a 25. Tehát a feladat szerint 1000-ből 3*24-et kell kivonni, ami pedig 928. Ha 1000-ből 5-öt vonsz ki, az pedig pont 880, amit írtam.

(Megyjegyezném, hogy az előző megoldásban az egyik hiba, hogy arányosságot tételez fel a győzelmek, és a pont között, ami nem teljesül. Hiszen, akkor 1 győzelem 40 pontot érne. Na de akkor kérdezem én, mi szükség a győzelmenkéni 24 pontot különbségre? :) )
1