Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
869
Sziasztok, új vagyok az oldalon, és problémáim vannak afizikával, ha esetleg tudnátok segíteni az jó lenne:
1. Egy híd útfelületét körpályával közelítjük, melynek sugara 160 m. A hídon 72 km/h-val halad egy autó, melynek tömege 1400 kg. Mekkora erővel nyomja az autó a LEGFELSŐ pontban a hidat?

2 FELADAT. Völgyben futó úton, függőleges síkban, 200 m sugarű ívben hajló úton halad 90 km/h sebességel egy 1100 kg tömegű autó. Mekkora erővel nyomja a legalsó pontban az autó az utat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1)
Az autó körpályán mozog, ezért minden pillanatban igaz kell legyen, hogy a rá ható erők eredője a kör középpontja felé mutat, ez lesz a centripetális erő. Az értéke `F_(cp)=m·a_(cp)=m·v^2/r`
A pálya tetején ezek az erők hatnak rá:
- nehézségi erő lefelé: `G=m·g`
- tartóerő felfelé: `T=?` pont ekkora erővel nyomja a hidat, ez a kérdés...
A két erő eredője:
`m·g-T=m·v^2/r`

A sebességet váltsd át `m/s`-ba, utána már ebből levezethető könnyen a `T` értéke.
1

2)
Ez is nagyon hasonló, csak most más irányban lesz az erők eredője, mert a kör aljától felfelé van a kör középpontja:
- nehézségi erő lefelé `m·g`
- tartóerő felfelé `T`
eredő felfelé a centripetális erő:
`T-mg = F_(cp) = m·v^2/r`

Most is `m/s`-ba kell először váltani a sebességet.
1