Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szorgalmi (középiskola matek)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1663
Egy dobozban piros és kék golyók vannak. Tudjuk, hogy 25 annak a valószínűsége, hogy a dobozból egy golyót véletlenszerűen húzva kék színű akad a kezünkbe. Ha kiveszünk a dobozból egy kék golyót, akkor 58 lesz annak a valószínűsége, hogy a dobozból egy golyót véletlenszerűen kiválasztva pirosat kapunk. Hány golyó van a dobozban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x>0 golyó van a dobozban, ekkor x*(25/100)=0,25x darab kék színű, így x-0,25x=0,75x golyó piros. Ha kiveszünk 1 golyót, akkor x-1 golyó lesz benne, ennek 58%-a, vagyis (x-1)*(58/100) darab piros golyó van benne, azonban a golyók száma még mindig 0,75x, tehát ez a két kifejezés egyenlő egymással:

(x-1)*(58/100)=0,75x, ennek megoldása negatív, tehát a feladat ilyen formában értelmetlen (abból is rá lehet jönni, hogy eredetileg 75% volt a piros golyó kihúzásának esélye, ha pedig kiveszünk egy kék golyót, akkor a piros valószínűsége 75% fölé fog menni, így 58% nem lehet).

Ha esetleg 58 helyett 78 lenne, akkor az egyenlet:

(x-1)*(78/100)=0,75x, és ennek már van megoldása is; x=26.
1