Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Euler (1707-1783) svájci matematikus feladata

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1013
Egy apa 6000 koronát hagyott három fiára. A végrendeletébe meghagyta, hogy a legidősebb fiú jussa 200 koronával több legyen a középsőnél, a középső pedig 100 koronával több, mint a legkisebbé. Számítsd ki a fiúk örökségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
legkisebb: x
középső: x + 100
legidősebb: x + 100 + 200

x + x + 100 + x + 100 + 200 = 6000
3x = 5600
x = 1866.66

legfiatalabb: 1866.66
középső: 1966.66
legidősebb: 2166.66
1

A legkisebb fiú jussa x korona.
A középsőé x+100
A legidősebbé (x+100)+200 --> (a középsőéhez jön hozzá még 200.)
Az egyenlet:

6000 = x+ x+100 + x+100+200
(Az összes pénz hatezer, ez egyenlő a három fiú pénzének összegével.)

6000= 3x +400 /-400
5600=3x
1866.7=x

A válasz az hogy a legkisebb 1866 koronát kap. (ha 1867 lenne a kerekítés szerint, akkor már a három fiú pénze nem telbe ki 6000ből.)
1